28 Nisan 2011 Perşembe

İNTERNET VE İNTERNET PROTOKOLÜ

İnternet nedir?

İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.
Kaynak: Merriam Webster's Dictionary & Thesaurus, 2008
• TDK Türkçe Sözlük
• Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
• "Internet." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nternet

Nasıl çalışır?

.Tarayıcınızın yapması gereken ilk şey: belgenin bulunduğu makineye bir ağ bağlantısı kurmaktır. Bunu yapmak için ilk başta, www.tldp.org konağının ('host', 'host makinesi' ya da 'ağ konağı'nın kısaltmasıdır; www.tldp.org, tipik bir konak adıdır) konumuna olan ağı bulmak zorundadır. İlgili konum, aslında IP adresi denilen sayıdır (bu terimin 'IP' kısmını daha sonra açıklayacağız).
Bunu yapmak için tarayıcınız, isim sunucusu denilen bir programı sorgular. İsim sunucusu makinenizde bulunabilir, ancak konuştuğunuz servis makinesinde çalışması daha muhtemeldir. Bir ISP ile kaydolduğunuz zaman kurulum yordamının parçası, hemen hemen kesinlikle, Internet yazılımınıza ISP ağının üzerindeki isim sunucusunun IP adresini bildirmesi gereklidir.
Faklı makinelerdeki isim sunucuları birbirleriyle, konak isimlerini çözümlemek için gereken tüm bilgileri takas yaparak ve güncel tutarak haberleşirler (onları IP adreslerine eşleyerek). İsim sunucunuz, www.tldp.org çözümleme işlemindeki, üç ya da dört farklı yerdeki ağ arasında sorgulama yapmalıdır,
Kaynak: http://docs.comu.edu.tr/howto/fundementals-howto-internet.html
DNS nedir?
DNS (Domain Name System, Etki Alanı Adı Sistemi) bilgisayarları etki alanları(domainler) adları olarak adlandırmayı amaçlayan bir sistemdir. TCP/IP iletişim kuralının bir parçası ya da tamamlayan hizmetidir.
DNS şunları yapar:
• Etki alanı adlarının IP adreslerini çözer.
• IP adresi ve etki alanı adları veritabanının güncellenmesi ve sorgulanması.
• Veritabanı bilgilerinin DNS sunucuları arasında çoğaltılması.
• Veritabanı için bir şema sağlar.
Kaynak: http://www.frmtr.com/bilgisayar-bilgileri/685512-dns-nedir.html




Protokol nedir?


Bir toplantı, oturum, soruşturma sonunda imzalanan belge. Diplomatlar arasında yapılan anlaşma tutanağı. Diplomatlıkta, devletler arasındaki ilişkilerde geçen yazışmalarda, resmi törenlerde, devlet başkanları ile onların temsilcileri arasındaki görüşmelerde uyulan kurallar.

Kaynak http://www.turkcebilgi.com/protokol/nedir

IP nedir?

İnternet’te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Tipik bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz.
Kaynak http://www.mailce.com/ip-internet-protokol-nedir.html

WWW nedir?
Www ( world Wide Web ) yani dünyadaki bilgisayarların birbiriyle iletişim kurabildiği, görüntü, ses, veri paylaşımının yapılabildiği global bir ağdır. Bu ağa üye olan milyonlarca bilgisayar web sayfalarını düzenleyip belli bir web sunucusu üzerinde yayınlıyor. Her bir sitenin kendine ait www… ile başlayan bir web adresi vardır
Kaynak :http://www.nedirbilgi.com/29/www-nedir.html

http nedir?
http, "Hyper Text Transfer Protocol" (Hiper Metin Transferi Protokolü ) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İnternette sunucular ve son kullanıcılar arasında bilgilerin nasıl aktarılacağına dair kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir sistemdir. Bir web sitesine bağlanmaya çalıştığınızda, siz adresin başına bunu yazmasanız da tarayıcınız bunu otomatik olarak ekler.
Kaynak :http://www.webhocam.net/dokumanlar.asp?docu=izle&docuID=488

Servis Sağlayıcı Nedir (Internet Service Provider (ISP)

Internet' e bağlanmayı sağlayan aracı kuruma servis sağlayıcı denir.
Internet' e bağlanmak için servis sağlayıcı kurumdan kullanıcı şifresi ve bağlantı için kullanılacak telefon numarası alınır. Bağlantı kurulduğunda servis sağlayıcı, bilgisayar için geçici bir IP adresi belirler. Farklı bağlantılarda IP adresi değişerek Internet'e bağlantı yeni bir IP adresi ile sağlanır.
Kaynak :http://www.uslanmam.com/internet/89175-yeni-baslayanlar-icin-servis-saglayici-nedir.html
Hosting Nedir?
Internet için hazırlanmış içerik sayfalarına tüm internet baglantılı bilgisayarlar üzerinden ulaşılabilmesi için
bu sayfaların yüksek kapasiteli , hızlı ve sürekli internet bağlantısına sahip sunucularda tutulması gerekmektedir. Bu içerik barındırma hizmetine hosting adı verilmektedir.
Kaynak http://www.template.gen.tr/hosting-isim-tescil-reseller-cpanel/hosting-nedir.html

Domain Nedir?

Domain internette yer almanın kimliği ve bu kimliğin "Alan Adı" dır. İnternette yer almak için baş vurduğunuzda size bir İnternet protokol numarası verilir. Buna IP adresi denilmektedir.İnternetteki her bilgisayarın bir IP adresi vardır. Bilgisayarlar arası bağlantı IP adresi üzerinden yapılır.IP adresi 3 tane nokta ile birbirinden ayrılmış numaralardan oluşmaktadır. Domain-Alan Adı- ise bu numaranın sadece bir görüntüsüdür.
Kaynak http://www.turkforum.net/182596-domain-hosting-nedir-nasil-kullanilir.html

Domain uzantıları

Web sitelerini yapılma amacına göre ayırmak için alan adı uzantıları kullanılmaktadır.bunlara domain uzantıları denir.

Alan Adı Uzantıları:

com : Ticari kuruluşlar için
net : Çalışma alanı internet olan kuruluşlar için
org : Dernekler, Organizasyonlar için
gov : Devlet kuruluşları için
edu : Eğitim kuruluşları için
mil : Askeri kuruluşlar için
ac : Akademik kuruluşlar
Kaynak http://www.aydesign.net/domainuzantilari.htm

Web adresi nedir?

Web adresi aslında alan adı ile tümleşik bir terimdir. Bunu anlamak için öncelikle Alan Adı tanımını anlamak gerekir. Web adresi alan adlarının en fazla bilinen www ön ekini alması ile oluşan adrestir
Kaynak http://wiki.internet.gen.tr/index.php/Web_adresi_nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder