2 Mayıs 2011 Pazartesi

1.Web 2.0 Nedir?

Tanım ya da etiket olarak 2004 yılındaki bir konferansta temelleri atılan Web 2.0 kavramı tam anlamıyla tanımlanıp açıklanmakta güçlük çekilse de geçtiğimiz bir yıl içerisinde web teknolojilerine ve eğilimlerine olan etkisi göz ardı edilemeyecek derecede büyüktür. O’Reilly ve MediaLive International adlı iki firmanin düzenlediği ve web dünyasının önem arz eden gurularının katıldığı 2004 yılındaki konferansın ana konusu aslında web in geleceğini tartışmaktı. Ancak konferans katılımcılarının ortak görüşleri web dünyasındaki yeni trendlere bir isim koyma gerekliliğini doğurdu ve web 2.0 kavramı bu şekilde ortaya atılmış oldu.

Web 1.0 ile Web 2.0 arasındaki fark
Web 1.0'da web siteyi oluşturan kişiler kullanıcıya "kendi uygun gördüklerini" sunuyorlardı ve geri bildirimlere ihtiyaç duymuyordu fakat Web 2.0'da BETA sürümleri kullanarak kullanıcıların tepkisini alıp değerlendiriyorlar, kısacası "deneme sürümü" hazırlayarak kullanılabilirlik, görsellik, erişilebilirlik, hız... gibi konuları en iyi şekilde test ediyorlar. Bu sayede siteyi kendi istedikleri gibi hazırlasalar bile kullanıcını isteklerine göre son şekli veriyorlar, çünkü sitenin hedef kitlesi onlar.
Web 1.0 ile Web 2.0 arasındaki fark
Bu biraz olayı ve çevresinde efor sarfeden insanları ti'ye -artık nasıl yazılır bilmiyorum- almak olmuş. Yani tüm gelişimin "aa, dünün under construction'ı olmuş şimdi beta :P", tribinden başka bir cahillikle ifade edilememe biçimi de diyebiliriz. Bunun Türkiye ve Türk internet kullanıcıları camiası -breh breh- çerçevesinde nasıl bir etki yarattığı ise; asıl cahilliğin boyutlarını ve oluşmayan, daha doğrusu oluşturulması istenmeyen bir "internet kültürü" hakkında daha derin bilgiler edinilmesini sağlayabilir. Bu ve bu gibi çeşitli resimlerle -dikkatinizi çekerim, yazılarla demiyorum- bir anket yapılması bile uygun.

2.Web’in geçmişi hakkında neler söylenebilir?
İnternet ile başta DARPA/ARPA diye bilinen Amerika Birleşik Devletleri Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansında icat edilmişti. O zamanlar ARPANET olarak biliniyordu ve 1969 yılında çevrimiçi hale geldi. WWW yani dünya çapında ağ ise 1989 yılında Tim Berners Lee tarafından İşviçre'deki CERN laboratuvarlarında keşfedildi.
1962 - Esasında internetin ilk nüvesi diyebileceğimiz fikir J.C.R. Licklider tarafından "Intergalatic Network" ile ortaya atıldı. O bu fikriyle dünyanın her yerinden herkese bilgiye erişim imkanı sağlayan küresel bir bilgisayar ağından bahsetmişti
1983 - Her bilgisayara internete aynı standartlarda bağlanabilmesi için TCP/IP protokollerini kullanma zorunluluğu getirildi. Bu da internetin çekirdeği oldu.
1984 - .com, .org, .edu, ve .mil fikri ilk defa Dr. Jon Postel tarafından İnternet Mühendisliği Görev Gücü tarafından basılan dokümanlarda açıklandı.
1987 - CompuServe kazara GIF (Graphics Interchange Format) resim dosyası formatını buldu.
1989 - The World isimli bir internet servis sağlayıcısı (ISP) firması ilk ticari çevirmeli internet bağlantısı hizmeti sundu.
1992 - CREN (CERN değil) WWW'yi (The World Wide Web) yayınladı.
Internet2 çıktı. Internet2, araştırma ve eğitim enstitülerinden oluşan bir ağdı. Hotmail kuruldu. Daha sonraki yılda Hotmail, Microsoft tarafından 400 milyon dolara satın alındı.
Wi-fi, kablosuz internet teknolojisi bir standart haline geldi.
1 Nisan 2004'te Google Gmail'i duyurdu. Hotmail ve Yahoo kullanıcılarına 2MB ve 4MB alan sunarken Gmail tam 1GB'lık yer sunduğunu duyurdu. İnsanlar bunu 1 Nisan şakası zanneti.
2005 - Web videolarında devrim yapan YouTube kuruldu. Sonraki yıl Google YouTube'u tam 1.6 milyar dolara satın aldı.
2006 - Twitter kuruldu. Sadece kısıtlı sayıda öğrenciye açık olan Facebook bütün herkesin kullanımına açıldı.
Geleceği hakkında neler söylenebilir?
Hali hazırda 2010'da 6.7 milyarlık nüfusa göre interneti kullanan sayısı 1.8 milyara ulaşmış durumda. 2020 yılında ise internet kullanan sayısının 5 milyara ulaşacağı tahmin edilmekte.
İnternetin Coğrafi Dağılımı Daha Çok Olacak
2009 itibarıyla dünyanın toplam nüfusu 6,767,805,208 idi. 2000 yılı Aralık ayı tahmini internet kullanıcı sayısı ise 360,985,492 idi. En verilere göre ise hali hazırdaki internet kullanıcısı sayısı 1,802,330,457 oldu. Nüfusun internet penetrasyonu % 26.6. 2000'den 2009'a internetin büyüme oranı % 399.3'dür.
İnternet Sadece Bilgisayarlardan Oluşan Bir Ağ Olmayacak
Günümüzde internet, 575 milyon bilgisayarı barındırmaktadır.Fakat gelecekte internet binalara ve köprülere bağlı sensörlerle birlikte birçok akıllı cihazın direkt bağlı olduğu bir ağ olacak.
İnternet, Exabyte Belki de Zettabytelık İçerikleri Taşıyacak
İnternet trafiği 2012 yılına kadar aylık 44 exabytea kadar çıkacak. Yani bugünkünün iki katından daha fazla.
İnternet Daha Çok Kablosuz Hale Gelecek
İnternete mobil veya mobil genişband üzerinden bağlananların sayısında patlama yaşanıyor. 3G, WiMAX ve diğer yüksek hızlı veri bağlantıları üzerinden internete bağlananların sayısında her yıl % 85'lik bir artış yaşanılacağı bekleniyor. 2009'un ikinci çeyreğinde mobil üye sayısı 257 milyon iken, bu rakamın 2014 yılı itibarıyla 2.5 milyar olacağı tahmin ediliyor.
Ağ Üzerinden Yönetim Daha Da Otomatikleşecek
Gömülü bir ağ yönetimi teknikleri eksikliği günümüz internetinin en büyük zayıflıklarından birisidir. Yakın gelecekte ise kendiliğinden tanılama, olay takibi ve sistem rebootları elle yapılmış gibi otomatik bir yapıya bürünecek.
İnternet Daha Çok Hacker Çekecek
2010 yılı ve sonrasında hacker saldırıları internetin gelişen mimarisiyle beraber daha da artacak.
3.Web 2.0 uygulamaları ve ürünleri nelerdir?



33Mail - Free Unlimited Disposable Email Addresses 33Mail - Ücretsiz Sınırsız Tek E-posta Adresleri
Geleneksel tek e-posta adresi hizmetleri uzun vadeli hiçbir mülkiyet ve kontrol süresi dolan veya herkes için geçerli bir tek adres üzerinden yani verir. 33Mail seeks to solve this problem by allowing users to have their own personal disposable email address service. 33Mail kullanıcıların kendi kişisel harcanabilir e-posta adresine servis sağlayarak bu sorunu çözmek istiyor
EZFOODIE - Anında Your Restoran için bir
Web sitesi oluşturma

http://www.ezfoodie.com http://www.ezfoodie.com EZFOODIE (kafe, bistro ve bar dahil) restoranlar için sadece bir düşük maliyetli web sitesi seçenektir. EZFOODIE geleneksel web tasarım ve geliştirme için bir alternatiftir. . Biz bir web sitesi kurma dahil pahalı maliyetleri dengelemek için bu sistemi oluşturdu


Redolf - Your Online Music Player
Redolf - Online Müzik Çalar
http://www.redolf.com
Redolf destek dinlemek şarkı ile müzik olduğu için bir izin verir oyunculu online müzik.

Zen.do - Efficient Learning for Passionate Students Zen.do - Tutkulu Öğrenciler İçin Verimli Öğrenme
Öğrenciler kısa bir süre içinde bilgi olağanüstü bir miktar öğrenmek için sorulur. Bu gözden geçirme zamanı geldiğinde, ne gerçekten önemli belirlemek ve etkin bir inceleme kitabı ve ders notları ile sıralamak gerekir.

MapMyFriends.in - Bir Harita bakın nerede Over yer vardır Your Friends
MapMyFriends (http://mapmyfriends.in) bir facebook uygulaması olduğunu Google haritası üzerinden araziler facebook gör. Görselleştirme bir çok yenilikçi ve güzel bir şekilde ayrılmış bir aynı yerde üzerinde birden çok resim görebilirsiniz anlamda çok özeldir. Kendiniz deneyin bunu.

Bitlr - Share Virtually Anything Bitlr - Hisse Hemen hemen her şey
Upload ve pay müzik, resim, video, yazılım ve başka bir şey Bitlr üzerinden bulabilir. Her Bitlr kullanıcı gibi ilgi ve diğer bilgileri ile ilgili ayrıntılı bilgi, ağ aktivite, takipçileri, kişisel etiketleri ve daha fazlası ile özel bir profili vardır. Her Network üyesi unlimit gönderebilir

Zinglog - Your Personal Space on the Web! Zinglog - on Web Alanı Kişisel!

MediumRisk - Effective Project Risk Management MediumRisk - Etkin Proje Risk Yönetimi

iWagerr - Track and Share Your Casual Bets on Twitter iWagerr - Track and Share Bahisler Twitter

Instawar - A Fascinating Image Browser Built for Instagram Instawar - Tarayıcı oluşturulmuş için Instagram Resim Büyüleyici bir
Web 2.0 ürünleri
Krom
Uzantı desteği: iyileştirilmesi için alanlar!özellikle şifre saklayıcı Roboform favori eklentilerin başında gelir.Chrome tam zamanlı kullanabilirsiniz. Ayrıca, Mac ve Linux sürümleri.
Evernote

Bu not alma uygulaması (yavaş bir geçiş oldu) ve nihayet tamamen benim için yerine OneNote vardır. Tüm düşüncelerini saklamak için harika bir yer. Iyi bir arama özelliği vardır ve bu fotoğraflar ile iyi - hatta arka planda onları OCRs.


Other inbox TripIt



Twhirl

4.Delicious sitesi nedir? Ne amaçla kullanılır?
Del.icio.us tan bahsederken web tarayıcınızda bulunan , yer imlerinin,sık kullanılanların bulut halidir diyebiliriz.Del.icio.us sayesinde binlerce linki web sayfamıza ekleyerek istediğimiz zaman bu bağlantılara erişebiliriz.Bu bağlantıları web tarayıcımızın yer imlerine eklediğimizde belli bir sayıdan sonra karışıklık yaratacak ve linkleri bulmamız zorlaşacaktır.
Delicious ile bu dertten kurtuluyoruz ve linklerimize istediğimiz yerden ulaşabiliyoruz.Hem de eklediğimiz etikete göre arama yaparak kolayca bulabiliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder